West-Afrikaanse dans


Door middel van danslessen, workshops, projecten en voorstellingen brengt Forêt Sacrée Obouibé de cultuur van de West-Afrikaanse volksgroep uit Togo, de Ewe, dichter bij ons. De tradities van de Ewe zijn nauw verweven met zang en dans. Elke dans, elke beweging, vertelt een verhaal. Elk lied dat gezongen wordt, geeft een gebeurtenis weer of versterkt het verhaal wat gedanst wordt. Met de muziek, dans en cultuur laat Ayaovi mensen ervaren dat we allemaal onderdeel zijn van een eenheid. Onderdeel van hetzelfde bos…
Ayaovi gebruikt deze dansen en muziek op verschillende manieren, waarmee hij laat zien hoe traditionele dansen worden gedanst, maar ook hoe deze tot de hedendaagse westerse dansen hebben geleid. Dans, muziek en zang zijn onlosmakelijk verbonden, iets wat duidelijk naar voren komt in iedere les, iedere voorstelling, iedere ontmoeting met de tradities.


“Traditionele dans laat zich in de natuur vertalen als de wortels van de bomen, de basis van het leven. Bladeren kunnen worden verwijderd, maar zolang de wortels van de boom in de grond zijn, zullen de bladeren blijven groeien” (Citaat: Ayaovi Kokousse)