Wie is Ayaovi Kokousse?

 

Ayaovi Kokousse is de oprichter Forêt Sacrée Obouibé. Hij is geboren in Lomé, Togo.

 

 

Als jonge jongen verzamelde Ayaovi na schooltijd vrienden om zich heen en gaf hij al les. In Togo werd hij opgeleid in de verschillende danstradities van zijn land en danste hij in verschillende shows en optredens van Afrikaanse artiesten en dansgroepen. Kort nadat hij voet op Nederlandse bodem had gezet, richtte hij zijn eigen dansgezelschap op; Forêt Sacrée Obouibé.

 

In 2004 behaalde hij zijn certificaat Streetdance Education in Den Haag en in 2005 begon Ayaovi aan zijn opleiding Dans aan het ROC, onder leiding van Jocelyn Bergland.

 

Naar zeggen van Artistiek Leider van de opleiding Docent Dans aan de Theaterschool, in Amsterdam, Jopie de Groot, staken Ayaovi’s discipline, werklust en integriteit boven alles uit; “Met zijn enorme honger naar dans en kennis, zijn gedrevenheid, doorzettingsvermogen en hard werken, heeft hij in de tussenliggende jaren een enorme ontwikkeling als docent doorgemaakt.” Dit harde werken resulteerde in het behalen van excellente resultaten, waardoor hij erin slaagde zijn opleiding eerder af te ronden.

 

Na zijn opleiding begon hij met lesgeven aan verscheidene dansacademies en -scholen in Nederland. Zijn mentor van het ROC en tevens oprichter van de Amsterdamse 5 O’ Clock Class, Jocelyn Bergland, stelt Ayaovi aan Jopie de Groot voor. In 2008 vraagt zij hem les te komen geven aan de Opleiding Docent Dans aan de Theaterschool in Amsterdam, waar hij tot op heden lesgeeft. Ook begeleidt en coacht Ayaovi met veel liefde studenten uit andere studiejaren, inspireert en motiveert hij studenten binnen de opleiding Docent Dans, SNDO (School voor Nieuwe DansOntwikkeling), de 5 O’ Clock Class (vooropleiding voor de dansacademie) en de JDM (Jazz-musical). Daarnaast heeft Ayaovi drie jaar met veel plezier lesgegeven aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten (Rotterdam) en in Almere en Amsterdam geeft hij Afro-Urban lessen aan jongeren en volwassenen bij Global Dance Centre.. Elke zomer geeft hij les in de veelzijdige Summerschool ‘Roots&Routes’, waar onder andere jonge dansers die overal vandaan komen, zich verzamelen en met passie en gedrevenheid dansen om hun ‘roots’ te vinden of te verfijnen. Ook geeft Ayaovi wekelijks in Utrechts met veel enthousiasme les in Afrikaanse traditionele dans en Afro-contemporaine dans.

In 2013 richte hij de dansgroep Ablode Gbadja op. Dit is een gepassioneerde groep van (ver)gevorderde dansers en percussionisten die bouwen aan een traditioneel en afro-contemporaine repertoire waarmee optredens worden verzorgd.

 

Verteller van de dans. Hij, die Afrika voor je laat leven, een nieuwe vorm creëert en je de kans geeft om vrij te zijn…

Een begaafd en veelzijdig danser, percussionist, choreograaf en docent. Ayaovi’s vrolijke, open uitstraling zorgt dat je je verlegenheid opzij zet en gegrepen wordt door de energieke Afrikaanse dans. Met zijn enthousiasme sleept hij zijn leerlingen mee op een boeiende reis door de Afrikaanse danscultuur.

“Een bijzonder expressieve danser, die danst vanuit zijn hart, met een enorme persoonlijkheid in het theater, hij weet mensen te raken” (citaat: Jopie de Groot).

Hij zoekt zijn eigen weg, creëert een eigen stijl, maar houdt de danstradities levend. De eeuwenoude verhalen van de Ewe zullen blijven worden verteld…

 


 

 

Meer informatie over Ayaovi’s werk zie; Visie.